Starten var blikkbokser

Les mer

"Diadema var svært voldelig da jeg vokste opp. Jeg hadde en far som var narkoman. Han solgte sengen min, han solgte skuret vårt. Så forsvant han." (-Djalma Santos)

Med den bakgrunnen og de forholdene han  vokste opp under, er det en helt utrolig utvikling Djalma Santos har hatt. Det avgjørende var Kolibri. Han begynte på KolibriRedet i 2003. Siden har han vært deltager, han har bygget opp perkusjonsaktiviteten og ledet den i mange år, han har undervist, han  har vært prosjektleder og han har vært visepresident i styret for Kolibri Brasil. Nå takker han av for å gå videre med studier. En Kolibri flyr ut. En stor takk til Djalma.  

 Dette intervjuet er laget på KolibriEgg Mediesenter.

Hvordan var lokalsamfunnet og livet ditt?

- Diadema var svært voldelig. I Diadema var det mye som skjedde samtidig, masse slåssing, masse død. Det var helt ukontrollert. Det var rart for meg fordi jeg var bare var et barn og var bare på KolibriRedet for å gjøre mine kulturelle aktiviteter. Jeg deltok i det som fantes i byen.

Djalma Santos har vært med i Kolibriprosjektet siden 2003.
Djalma Santos har vært med i Kolibriprosjektet siden 2003.

Hva var de "Forente blikkbokser"?

- Vel, vi trommet på blikkbokser, dette var junior batteriet ved sambaskolen, kalt ”Eldorado Imperiet”. Så vi trommet på blikkbokser, du vet, dette var jo en stor hendelse i Eldorado, fordi inntil da hadde ingen i Diadema gjort noe lignende. Det hadde ikke skjedd før at barna spilte på blikkbokser, av resirkulerte materialer.

"De forente Blikkbokser" - Djalma til høyre.
"De forente Blikkbokser" - Djalma til høyre.

- Jeg var litt engstelig fordi jeg bare ønsket et sted å øve, men Gregory sa til meg: "Kan du ikke lære barna opp i perkusjon?". For meg var det ikke "perkusjon", det var tromming, det var Batuque eller drumbeat, ordet perkusjon var fremdeles helt ukjent for meg. Men jeg gikk inn i denne oppgaven med full energi for selv å lære og å lære barna perkusjon.

Hva gjorde Kolibri med deg? 

- Kolibri åpnet en verden av muligheter som jeg ikke visste om eksisterte. Kolibri gav meg ikke bare plass til å øve, men åpnet opp en hel verden av kunnskap og muligheter. Hele tiden møtte jeg nye utfordringer.

Djalma Santos til venstre, under besøk av Lewis Hamilton (Formel 1 kjører) i 2007.
Djalma Santos til venstre, under besøk av Lewis Hamilton (Formel 1 kjører) i 2007.

”Jeg tror vi klarte å bygge en visjon for fremtiden i hodene på alle de unge menneskene. Men fortsatt trenger vi å gjøre mer.”

Djalma Santos

- Jeg begynte etterhvert å forstå at jeg ville være til nytte for fellesskapet i lokalsamfunnet mitt, ved å jobbe i Kolibri. Heller jobbe i Kolibriprosjektet på den måten, enn å jobbe i en fabrikk der jeg kun passet på mitt eget liv og bare mitt liv.

 - Jeg tror vi klarte å bygge en visjon for fremtiden i hodene på alle de unge menneskene. Men fortsatt trenger vi å gjøre mer! I de siste 20 årene, tror jeg at alle de som passerte gjennom vårt Kolibriprosjekt, i dag er en annerledes familiefar, en annerledes ungdom, en annerledes mor.

Hva har Gregory betydd for deg?

- Jeg tror at Gregory er en mester, ikke som en Capoeira Mester, men at det er han som er vår elskede myndighet. Ordet hans må ennå besøke mange hoder, mange mennesker og motivere mange ungdommer, som var akkurat som meg, som var der ute og ønsket å gjøre noe, men som ikke visste hva vi skulle gjøre. Vi trengte bare et ord.

Djalma Santos med Gregory J. Smith.
Djalma Santos med Gregory J. Smith.

Hva gjør du nå?

Jeg skal studere jus og håper at jeg kan hjelpe andre i mitt videre virke. Så håper jeg at min historie kan være til inspirasjon for folk til å støtte Kolibris viktige arbeid, slik at flere barn og unge kan få en sjanse slik jeg fikk.

Støtte Kolibris viktige arbeid, slik at flere barn og unge kan reddes og få en sjanse slik Djalmas historie viser.

Jeg vil støtte Kolibri sitt arbeid
Bli fast giver
Laster…

Historien om barna