Hun vil gi noe tilbake

Les mer

Hun vil gi barn samme mulighet som hun selv fikk. Hun vet alt om livet i favelaen, men det er likevel en forskjell. Rebeca bodde i nærheten av senteret KolibriRedet. Hun fikk plass da hun var sju år gammel. Nå vil hun gi noe tilbake.

Ordet “favela” brukes i Brasil for å beskrive boligstrøkene som finnes i utkanten av byene. De er egentlig som små mikro-byer i storbyen, og huser brorparten av dens befolkning, på godt og ondt. Det kan være svært enkle kår, og problemer som narkotika og kriminalitet er der som konstante farer for barn og ungdom.

Skurbebyggelsen
Skurbebyggelsen

Gjennom de 25 årene Kolibri har vært i Brasil, finnes det tusevis av historier om barn og unge som har hatt sin oppvekst hos Kolibri. Mange  har blitt reddet fra et liv som gatebarn. Rebeca er en av dem. Hun er født i nord-øst Brasil, oppvokst i favelaen i  gigantbyen São Paulo. Hun vil gjerne fortelle til oss i Norge:

En oase

“Stedet var fantastisk”, sier hun når hun tenker tilbake på sitt første møte med Kolibriredet. “En slags oase. Det var et stort tre i hagen. Fugler og dyr overalt, og masse mennesker. Alle disse tingene gjorde at jeg følte jeg hadde kommet til en slags oase”, sier hun. Hun fulgte programmet på Kolibri år etter år, med alle de aktivitetene som der tilbys. Fra kunstmaling med “tante Ordalina” til break dance og grafitti. Dette siste var spesielt viktig for Rebeca, da hun med dette kom inn i Hip Hop-kulturen, der hun nå er aktiv. Og Rebeca er eksempel på at kultur og kunst kan være en måte for ungdom som vokser opp i favelaen, til å frigjøre seg, utvikle seg og løsrive seg fra mye av det negative som ellers er en del av livet i favelaen og som blir manges bane. 

Ungdommer på KolibriRedet
Ungdommer på KolibriRedet

Fredsfilosofi og sunnere liv

“Alt her på Kolibri gjorde meg bedre, og til og med sunnere”, forteller hun. “Break Dance hjalp meg til å uttrykke meg bedre, og gjorde at jeg ble tryggere sosialt sett”. Når hun kom til senteret var hun sjenert og lukket, men med årene formelig blomstret hun opp. I tenårene fikk hun også gode innspill i fredsfilosofi, og hvordan en kan påvirke sine omgivelser ved hjelp av sine egne, fredelige holdninger. Der oppdaget hun hvordan hun selv kunne søke å forandre deler av kulturen i favelaen ved hjelp av egne holdninger. “Jeg lærte meg for eksempel å jobbe bedre sammen med andre”, sier hun, “og å respektere andres meninger for å kunne leve bedre sammen, i felleskap”. 

Fra breakekonkurransen Rival vs Rival på KolibriRedet
Fra breakekonkurransen Rival vs Rival på KolibriRedet

Drømmer om å hjelpe andre

Som så mange andre ungdom i Brasil, ønsker Rebeca å fortsette studier på et universitetet. Men det koster penger for å klare forstudiene til opptaksprøven. Men hun er fast bestemt på å klare det. Og med tiden vil hun hjelpe mennesker som bor på gaten. Ett er sikkert, hun har en stor forståelse for favelaens mange trengende. Hun vil så gjerne ha en sjanse til å hjelpe andre barn, slik hun selv fikk muligheten til å blomstre opp gjennom aktivitetene på Kolibrisentrene, i den viktigste perioden av livet hennes.

 

Vennligst hjelp med et beløp i gave til barna

Ditt bidrag hjelper barn som vokser opp i favelaen, slik som Rebeca. Kolibri driver sin virksomhet kun ved hjelp av innsamlede midler fra støttespillere som deg. Derfor betyr støtten fra deg svært mye for både barn og voksne.

 

Jeg vil støtte Kolibri sitt arbeid
Bli fast giver
Laster…

Historien om barna