Barna som ikke har bursdag

Les mer

”Jeg visste ikke engang hvilken dag jeg var født”, forteller Jonathas (15), som har som største drøm å hjelpe familien sin”. Jonathas Lopes Arruda er femten år og vet ikke hvilken dag han ble født.

Jeg vil støtte Kolibri sitt arbeid
Bli fast giver
Laster…

Men ikke spør hvordan dette er mulig i et ellers så byråkratisk samfunn som Brasil, med mindre du da forstår at det i dette Syd-Amerikanske landet finnes en gruppe personer, og da spesielt barn...millioner av dem, som rett og slett faller helt utenfor. Men uten en komplett identitet, hvor er da rettighetene dine? 

Kan du forestille deg ikke å vite hvilken dag som er din egen bursdag? Hvor usynlig du kan være i et land som Brasil? Rettigheter? Vel, dem er det få av i dette gigant-landet kjennetegnet av korrupsjon. Verdens femte største land.


Jonathas med med et merket ansikt, men med glimt i øyet.
Jonathas med med et merket ansikt, men med glimt i øyet.

Et ansikt fullt av liv

Jonathas er som så mange barn i Brasil oppvokst i en sprukket familie, og han levde daglig i komplett ustabil tilværelse både med tanke på følelser, sosialt og hva gjelder økonomiske midler. Svaret ble for ham, som for de fleste andre i samme situasjon, et liv på gaten. Hvor som helst utenom enn i sitt ”hjem”...en trebrakke  i en av São Paulos mange slummer. Du kan se hvilket liv Jonathas har hatt til nå bare ved å studere ansiktet hans. Fram til han ble ”plukket opp” av et av støtteprosjektene som Kolibri har i bydelen hvor han bor, var all aktivitet i livet hans knyttet til småkriminalitet. ”Jeg rotet med andre folks ting”, som han sier selv, og sier også at det rett og slett var mangelen på andre aktiviteter som ledet opp til dette. ”Dersom jeg så noe jeg ville ha, tok jeg det. Ting, penger...eller bare noe så enkelt som sjokolade, søtsaker eller en matbit. Jeg hadde jo ingenting i hjemmet mitt, og på gaten er det ikke de samme reglene som gjelder”.

Selv-respekt

Jonathas ble reddet av Kolibri, og sier selv at det var utelukkende på grunn av hjelpen og støtten han fikk av Gregory Smiths hjelpeorganisasjon at han klarte å ”løfte hodet”, som han sier. Og dette gav ham noe han til da ikke hadde hatt: Selv-respekt. Det var i møte med omsorgen som Kolibris arbeidere gir til barn i de områdene de klarer å rekke over, at Jonathas fikk et nytt syn på livet, og dermed forandret seg. ”Idag tar jeg timer her i forskjellige prosjekter, og onkel Gregory gir meg råd, om jeg trenger det. Ja, alle som er her har hjulpet meg til å forandre livet mitt til noe bedre”, sier han. ”Jeg har lært å behandle andre med respekt, ikke banne...slutte å stjele...”. Spesielt når han tenker på det siste blir han ekstra takknemlig: ”Takk Gud for at Kolibri finnes slik at de kan forandre livene til ungdom som meg. Nå har jeg til og med et lite utdanningsstipend her ved å delta i prosjektet, og jeg kan til og med hjelpe min far med å kjøpe ting som vaskepulver...såpe...” Utrolig hvor mye en pakke vaskepulver kjøpt på ærlig vis, kan gjøre for et barn som Jonathas i forhold til selv-respekt.

Hjelpe familien

Men spørsmålet en må stille seg er hvor Jonathas ville vært idag om han ikke hadde møtt på Kolibriprosjektet? ”Vi prøver å gi barn og unge tilbake selv-respekten”, forteller Gregory Smith. ”I tillegg til å være en konstant støtte som kan hjelpe dem til å holde seg unna gaten og de farene som et liv der bringer, både for dem selv og samfunnet”.

Jonathas ansikt er merket, men han har glimt i øyet. Et slags "Blenda-glimt", om du vil. Han drømmer om å bli veterinær, men selv om dette er yrket han aller mest kan tenke seg, har han et helt annet hovedmål bak denne drømmen:”Jeg har lyst å forbedre livet, ikke bare mitt eget, men livet til hele familien min, mine brødre, min far, min mor. Det er mange som ikke respekterer sine foreldre,eller glemmer dem, men målet mitt er en dag å kunne kjøpe et hus der jeg kan bo sammen med familien min”. Det er dette enkle ønsket som driver Jonathas, og med Kolibri ser han at det nytter å prøve å ”løfte hodet”, se framover og holde seg unna gaten.

Du kan redde barn som Jonathas.

Historien om barna