Kabeltyver skaper hodebry for Kolibri i Brasil

Les mer

I forrige uke var Kolibriprosjektet igjen uten internett og telefon som følge av at kablene er kuttet og stjålet.

Aldri har så mange elektriske kabler blitt stjålet i São Paulo. I tillegg til umåtelig skade på materiell, har bandittenes aksjoner medført at tusenvis av brukere er uten telefon, internett og strøm. I noen tilfeller, medfører tyveri av kabler og ledningsnett at boliger, skoler, butikker blir uten nett og strøm i opptil én uke, opplyser Fabiana Candido i Kolibri Brasil.

En konsekvens av dette er at de berørte boligområdene opplever mindre sikkerhet. De har problemer med å få kontakt med politi, ambulanse osv. Dermed blir det mer kriminalitet, fordi de kriminelle har fritt leide, uten risiko for å  bli tatt.

Fabiana Candido, administrasjonskoordinator ved Kolibri Brasil.
Fabiana Candido, administrasjonskoordinator ved Kolibri Brasil.

I forrige uke var Kolibriprosjektet igjen uten internett og telefon som følge av at kablene er kuttet og stjålet. Og kablene er kuttet over store avstander. Dette skjer stadig hyppigere. Det er økonomiske nedgangstider i Brasil og da øker kriminaliteten, særlig i områder med lav sosial status, brakkebyer og slumbebyggelse. 

Hvem driver med denne typen virksomhet?

Ifølge innbyggere i Diadema regionen, har disse tyveriene blitt hyppigere fordi materialet i ledningene har en høy markedsverdi.

De som vanligvis gjør denne typen tyveri, er mennesker med ekstreme behov, for det meste folk som er rusmisbrukere som stjeler for å finansiere sin avhengighet.

Så skraphandlere er den viktigste inntektskilden for narkomane. Politiet bekrefter at de fleste tyveri er begått av narkomane.

Slik "hacker" man seg inn på strømnettet i favelaområdene. Hver mann sin ledning.
Slik "hacker" man seg inn på strømnettet i favelaområdene. Hver mann sin ledning.

På nivå med gullprisen

Metaller som kobber og aluminium fjernes fra kablene ved å brenne plasten utenpå. Verdien på disse metallene er nesten på nivå med gullprisen. Prisen varierer i henhold til kvaliteten på produktet. Men fordi de narkomane kun har fokus på raske penger, selger de ofte metallene til ”gi-bort-priser”. Det er oppkjøperne som skor seg. 

Få med deg hva som skjer - meld deg på vårt nyhetsbrev

Historien om barna